FILOSOFIJA ir ISTORIJA

„Šviežia kava” ir „Huracan coffee” - šviežios kavos aistruoliams nuo 1999 m.

Per daugiau nei dešimt metų Vytautas Kratulis susidraugavo su kavos plantacijų šeimininkais.

1999 metai. Viskas prasidėjo nuo nedidelės skrudintuvės ir septynių maišų žalių Kolumbijos „Excelso“ pupų. Neilgai trukus atkeliavo antroji „Excelso“ partija. Tada ir tapo aišku, kad „Excelso“ nelygu „Excelso“ – reikia žiūrėti ne tik pavadinimų, bet ir rūpintis aukščiausia kavos kokybe. Kavos pupelės sėkmingai skrudo ir pamažu keliavo į restoranus bei kavines. Tačiau pasakojimai apie kavos šviežumo svarbą, kokybės ir skonio skirtumus dar įkvėpdavo ne visus: „Ką tokie jauni žmonės gali žinoti apie kavą?“. Skepsio būta nemažai. Pirmą „rimtesnį“ skrudinimo cechą įrengėme buvusios pirtelės patalpose, po laiptais prie įėjimo į įmonių biurus. Visi to pastato darbuotojai praeidavo pro cecho duris ir skrudinamos kavos kvapas nepalikdavo abejingų. Daugelis norėjo ne tik sužinoti, bet ir paragauti. Atskyrėme dalį fojė erdvės ir įrengėme nedidelę šviežiai skrudintos kavos krautuvėlę.

Savanorių pr. esanti kavinė atidaryta 2001 metais

Kantrybė susilaukė atpildo 2001 metų rudenį, kai parodoje „Baltgasrto 2000“ aklos degustacijos metu restoraninės kavos kategorijoje mūsų kava pelnė aukščiausius įvertinimus, nurungdama tuo metu populiariausius kavos prekių ženklus. Taigi 2001 metais aukščiausioas kokybės kavos galėjo rasti ne kur kitur, o Savanorių pr. 22 – tokia buvo „Šviežios kavos“ parduotuvėlių pradžia. Beje, kavos meistrė Aliona Golubovičienė sėkmingai šeimininkauja čia iki šiol.

2005 metai, Sietlas - Saulius Simonavičius pristato kavos gėrimus komisijai.

2003 metais žingsneliai tapo žingsniais. „Šviežia kava“ atsidarė Vilniaus centrinėje universalinėje parduotuvėje, įstojo į Europos ypatingos kavos asociaciją (angl. SCAE – Speciality Coffee Association of Europe) ir pradėjo organizuoti tarptautinius standartus atitinkantį Lietuvos kavos ruošimo čempionatą. 2004 metais čempionato svečiu buvo SCAE Prezidentas ir vienas iš organizacijos įkūrėjų - Trygve Klingenberg, tai buvo ženklas, kad pasirinktas teisingas kelias. 2005 metais Lietuvos čempionas - Saulius Simonavičius, nukeliavo į Pasaulio čempionatą Sietle. Užėmęs 30-tą vietą sugrįžo ir iki šios dienos rūpinasi mūsų kavos gėrimų kokybe kavinėse.

Toliau – pirmas vizitas į kavos auginimo šalį – Nikaragvą, bei vienas svarbiausių įvykių kiekvienam kavos profesionalui – pirmasis dalyvavimas 2006-ųjų metų „Cup of Excellence“ atrankos tarptautinėje degustatorių komandoje. Iki šios dienos esame vieni iš nedaugelio Rytų Europoje tikinčių „Cup of Excellence“ organizacijos kompetencija ir skaidrumu.

Vytautas vertina paragautas kavas - „Cup of Excellence" Nikaragvos programa.

Ką mums reiškia „Cup of Excellence“? Progresą. Visomis prasmėmis. Bet visų pirma – degustavimo iššūkį. Pats „Cup of Excellence“ kaskart tobulėja: statistika, vertinimo sistema, nuolat augantys standartai. Be to, jis keičia šalių kavos industriją – laimėjus vienam, po kelerių metų dalyvauti jau nori visi. Galiausiai kavos ūkininkai gauna daugiau pinigų ir tada jie nori keistis, investuoti. Taigi laimi visi.

2012 metais Etiopijoje lankytas kavos augintojas

Mums įdomiausia – dalyvauti procese. Tobulėti yra gerai, bet dar geriau – remti organizaciją, kuri keičia žmonių gyvenimus. Neįdomu būti triumo viršininku, norisi būti laivo smaigalyje. Įdomu tik tai, kas turi prasmę. Todėl pinigai čia svarbūs tik tiek, kiek jie gali padėti viską keisti ir „stumti“ kavos kultūrą pirmyn. „Pasukti pasaulio ašį, nors truputį“ – tai būtų smagu.